Składniki:
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
niecała szklanka cukru
100g masła (1/2 kostki)
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka
1 opakowanie budyniu (ja dałam wiśniowy i wyszły przepyszne)
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
2. W drugiej misce miękkie masło zmiksować z cukrem, w trakcie miksowania dodawać jajka.
3. Następnie cały czas miksując, dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i jogurt naturalny.
4. Budyń rozrobić w szklance mleka (ważne - nie tak jak jest napisane na opakowaniu!), zagotować cały czas mieszając, inaczej zrobią się gluty.
5. Formę do muffinek (lub papilotki) napełnić do połowy masą, na to wyłożyć 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki gęstego budyniu. Następnie przykryć kolejną warstwą ciasta tak by ukryć budyń.
6. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
przepis ze strony :klik
muffinki wyszły mięciutkie, przepyszne, długo szukałam swojego ulubionego przepisu, i w końcu znalazłam, na pewno będzie to ten :-)
wszystko robi się bardzo szybko !
jestem bardzo zadowolona :-)
ostatnie zdjęcie to foremki papierowe, które ostatnio nabyłam :D 100 szt - 4,99 zł
budyń wiśniowy idealnie pasuje do muffinek :-)
a teraz zmykam robić koktajl bananowy , i poleżeć na słoneczku ^^
dużo ciepłych dni życzę!
love, wwo ;*
Mmm :)))
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je ! :D
OdpowiedzUsuńja zawsze kupuje te w pudełkach, że wystarczy przygotować i włożyć do piekarnika :)